KD: Vi har en partiledare som vill agera och förändra

I en insändare i Sundsvalls Tidning den 11:e juni ställdes frågan — Vart är KD på väg? Detta utifrån att personen lyssnat till Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thors “Tal till nationen” på tv. Talet handlade om vart Sverige är på väg utifrån ett 10-årsperspektiv.

Igår var jag och handlade sommarkläder tillsammans med mina barn. Jag skulle kunna berätta om det fantastiska engagemang som jag mötte hos ett butiksbiträde som verkligen gjorde allt för att hjälpa till. Men det som fastnade hos mig var upplevelsen av uppgivenheten hos personalen i en annan butik som jobbade vid provrummen. Först förstod jag dem inte, men slogs sedan av känslan vart är Sverige på väg? I provrummen hänger det fullt med tomma galgar, provade kläder låg i högar på golvet tillsammans med utspridda och avslitna prislappar. Personalen bad oss kunder att gärna själva hänga tillbaka våra kläder i butiken för de hade redan så mycket plock att göra. En kund svarade “Nej det tänker jag verkligen inte göra, jag har inte tid med det”. Det här kanske är ett banalt exempel men jag tycker det sa så mycket om våra värderingar och synsätt. Ett uppenbart exempel på “nånannnanism” och jag ställde mig frågan vart är vi svenskar på väg? Tar vi bara ansvar för oss själva? Jag skulle givetvis kunna förtränga det tråkiga jag såg och bara berätta om det fina jag mötte igår eftermiddag. Men jag vill inte blunda när saker går åt fel håll, det utmanar mig att försöka göra en insats för att förändra. Det här exemplet är för mig ett tecken på värderingskris.

När Ebba talar om en vårdkris då håller jag med. När endast 40% av barnen och ungdomarna i Västernorrland som är i behov av att träffa Barn- och ungdomspsykiatrin får göra det inom 30 dagar då är det allvarligt. Hade samma barn bott i Stockholm hade 90% fått detta. När jag blir kontaktad av en mamma som berättar att hennes barn fått remiss från skolhälsovården till BUP och fått svaret att kön är två år, då är det ett välfärdssvek, det är ju en hel evighet för en ungdom! Då behöver politiker agera, så tack Ebba!

Ebba talar om en äldrekris. När jag som kommunpolitiker tar del av framtida statistik om hur vi ska klara vården och omsorgen om våra äldre framöver då blir jag på djupet orolig. Gör vi inget drastiskt idag så kommer inte välfärden att räcka till. Eller när jag f

ör ett par veckor sedan träffade en person som var orolig för sin förälder som drabbats av svår demens men som inte får plats på ett särskilt boende fast behovet är stort. Tack Ebba att du ser detta och budgeterat för en äldreboendemiljard.

Kristdemokraternas värdegrund bygger på kristna värderingar och västerländsk humanism. Den mest centrala värderingen handlar om alla människors lika, absoluta och okränkbara värde. Därför reagerar vi när vi ser att enskilda människor far illa och vi vågar attackera systemen som inte håller för vår tids och framtidens utmaningar. Vi vill helt enkelt att vi ska kunna fortsätta lita på Sverige.

Liza-Maria Norlin
Gruppledare KD Sundsvall

Länk till publicering i Sundsvalls Tidning.