Hur ska glastak krossas när betonggolven murar igen?

Aldrig har jag offentligt blivit så illa behandlad som vid kommunfullmäktige i måndags här i Sundsvall. Ibland har vi väktare i lokalerna för att skydda mot hotfulla medborgare, men vi har inga väktare för vad man får säga från talarstolen. Men det som hände i måndags handlar inte om mig. Det handlar om att Sundsvalls största parti, samma parti som leder en så kallad feministisk regering, gång på gång i Sundsvall och länet brutalt använder härskartekniker för att trycka ner kvinnor som lyckas och vill något. Jag talar om Socialdemokraterna.

Här finns inga värderingar om att störst ska vara snällast, utan storleken har uppenbarligen skapat en rädsla för att förlora makten. I det maktspelet blir allt tillåtet. Trots att jag själv i debatten beskrev min upprördhet från talarstolen, trots att andra partiers företrädare gick upp och hävdade det oacceptabla i debatten, så har ingen från Sundsvalls, i dagsläget, största parti, bett mig om ursäkt eller pratat med mig. Egentligen vill jag inte ha någon ursäkt, jag vill att den ska riktas till medborgarna, vi som är demokratin. När man gång efter gång murar igen golven, som börjat spricka, då stänger man dörren för demokratins potential.

Uppenbarligen har jag skapat djupa trauman hos Socialdemokratiska fullmäktigeledamöter under valrörelsen 2014. KD valde en bil istället för valstuga för att kunna träffa medborgare på olika platser i kommunen. På en sida av bilen fanns en bild av mig, första namnet på Kristdemokraternas lista i Sundsvall. En plats våra medlemmar har beslutat att jag ska ha. Det här beskrivs som att vi hade flera bilar som strök omkring runt en Socialdemokrats bostad och jag en person i desperat jakt på kryss. Nåja alltid kan man reta någon, vill bara i sammanhanget säga att KD Sundsvalls årliga partistöd är ca 160 000kr medan Socialdemokraterna har 2 miljoner. Så misstänker deras valreklam måste ha stört lång många fler än vad Kristdemokraternas gjorde.

“Jackpot för Liza-Maria Norlin” proklamerades det från talarstolen. Ja då handlade det inte längre i anförandet om hur vi bemannar vår partilokal eller kör vår valbil, utan om ärendets ämne, hur vi som parti ser på antal valkretsar i kommunen. Vi Kristdemokrater har skrivit en motion om att minska Sundsvalls idag fyra valkretsar till en, en anledning till detta är den nya vallagen där en småpartispärr införs. I remissen, tidigare i vår, svarade samtliga partier förutom Socialdemokraterna att man var för en valkrets. Men väl i fullmäktige har S, V och C enats om ett förslag på 2 valkretsar. Det innebär att spärren för partier till kommunfullmäktige i Sundsvall blir 3% istället för 2%. Under debatten, från talarstolen, påstår en av Socialdemokraternas företrädare att jag och Kristdemokraterna driver denna fråga för att jag personligen skulle gynnas av det nästa val.

För mig är detta påstående kanske något av det värsta som någon kan säga om mitt snart 20 år långa politiska engagemang i kommunen, i landstinget och i Sveriges riksdag. Det finns ingen logik bakom anklagelsen, den är där för att trycka ner, förlöjliga och omyndigförklara mig som ledare. I publiken skrattar och ler Socialdemokrater. Sundsvall behöver ett nytt ledarskap, för att krackelera betongen så vi kan se strålarna skina genom glastaket och tillsammans krossa det.

Liza-Maria Norlin
Gruppledare Sundsvall

Artikeln finns också att läsa i: Sundsvalls Tidning