Sundsvall en arbetsmarknad för nyexade akademiker

Liza-Maria, Sundsvalls hamnSundsvall behöver vara en attraktiv arbetsmarknad för en mängd olika professioner. I kommunens strategi för hållbar tillväxt RIKARE framgår i analysen att vi behöver fler personer som flyttar till och stannar i Sundsvall, och som har högre utbildning samt är mitt i livet. När kommunen handlar, gör inköp, eller ja upphandlar olika tjänster och varor så kan vi också vara med och påverka arbetsmarknaden på olika sätt.

Idag vid kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott behandlade vi ett ärende om upphandling av konsulttjänster. En problembild som finns är att det är svårt att anställa just nyexaminerade akademiker bland konsultföretagen, eftersom vi som handlar ofta kräver lång arbetslivserfarenhet. För att öppna upp denna arbetsmarknad i Sundsvall för personer med rätt akademisk kompetens, men som ännu inte fått ihop några yrkesverksamma år, så föreslog jag utskottet att besluta om en extra att-sats. Förslag var ”att kravställa att det i samband med avrop på konsulter nivå 4-5 även ska avropas nivå X till 30% av avropas tid. Nivå X är konsulter med efterfrågad akademisk utbildning men utan arbetslivserfarenhet. I det fall leverantören inte kan erbjuda detta ska aktuellt anbud ej godtas”.

Tyvärr sa den politiska majoriteten (S, V och C) nej till förslaget, men jag hoppas ändå detta öppnar upp ögonen för möjligheten att vi på en mängd olika sätt genom politiska beslut kan påverka attraktiviteten och arbetsmarknaden i Sundsvall.

Vad tycker du om förslaget?

 

/Liza-Maria Norlin

Gruppledare Kristdemokraterna Sundsvall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.