Sundsvall ska vara Sveriges Barcelona

Sundsvall ska inte stanna vid att vara Sveriges Silicon Valley utan vi ska gå längre och bli Sveriges Barcelona. Just nu genomförs en förstudie av Näringslivsbolaget om Sundsvalls regionen som framtidens IT-region, delvis på grund av att Sundsvall redan idag är stark på området och har runt 5000 personer som sysselsätts inom IT. Det finns mycket gott att hämta från Kaliforniens Silicon Valley men tittar vi lite närmare geografiskt, nämligen Spaniens Barcelona, kan vi få IT att bli den avgörande faktorn. Inte bara för IT-utveckling i stort och näringslivet, utan för att skapa en region som använder IT:s potential för en hållbar samhällsutveckling. Inte bara för världen utan för Sundsvall i synnerhet.

Kalifornien var tidigt guldsökare, men guldet har bytts ut, idag är det mjukvara. Styrkan i dalen tycks vara entreprenörskap och mod vilket gjort dem framgångsrika i att hitta det av värde, förvalta det och sprida det vidare. Silicon Valley präglas också av några värdeord vilket jag tror är en grundförutsättning. Ärlighet, om något är bra säger man det, är det dåligt ja då får man utlåtanden som om man stod inför Idoljuryn. Givande, man hjälps åt, man har lärt sig att delar man med sig så får man ofta själv hjälp den dag det behövs. Ödmjukhet, man vet att många idéer har dömts ut för att vara galenskap men sedan visat sig vara en idé i miljonklassen, man räknar med att varje person man möter kan vara nästa Bill Gates eller Steve Jobs.

Det som saknas i Silicon Valley är att samhället just där inte fullt ut tar tillvara potentialen i mjukvaran och tekniken. Barcelona visar på visioner och vilja för att använda IT:s potential för att säkra ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Vikten av IT-infrastruktur, det vill säga Internet till alla, är avgörande för så väl medborgare, elever, företagare, och besökare. Låt Sundsvall bli regionen där vi utvecklar tjänster och teknologi och visar den här på plats. Låt Sundsvall bli ett showroom och inte bara leverantör. Innovationer ska testas här genom att knyta ihop akademi, myndigheter, näringsliv med starkt medborgarfokus. Vi måste ta på oss ledartröjan för att visa vad digitaliseringen på allvar kan bidra med, exempelvis inom hälso- och sjukvård, kommunikationer, som kulturbärare och för att underlätta för medborgare att göra hållbara val i vardagen.

Mjukvarans och internet:s möjligheter är det nya guldet. Låt Sundsvall bli en guldgruva och använda detta för att säkra en hållbar tillväxt för människor, miljön och ekonomin.

Liza-Maria Norlin
Första namn Kristdemokraterna Sundsvall
(Publicerad Sundsvalls Tidning 6 maj 2014)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.