Vi behöver en fruktmiljard

Det är uppenbarligen inte bara jag som reagerar över att barn i kommunens skolor ska ta med sig frukt hemifrån till skolans fruktstund. Facebookgruppen ”Fruktkampen” har över 10 000 gilla, för att nämna några andra som också tycker till. När Kristdemokraterna Sundsvalls förtroendegrupp träffas den 20:e januari kommer jag föreslå att vi lämnar in en motion till kommunfullmäktige i Sundsvall om att barn i förskoleklass och upp till årskurs 3 ska få frukt från skolan vid fruktstunden. Om skolan anser att fruktstunden är viktig för eleverna då ska alla elever garanteras en frukt och inte bara de flesta.

Regeringen har på ett framgångsrikt sätt använt sig av olika morötter för att uppnå önskad effekt på flera områden, exempelvis kömiljarden inom vården för ökad tillgänglighet. Kanske är det så att barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) behöver lägga ett förslag om en morotsmiljard, kanske än bättre kallad, en fruktmiljard? Exempelvis skulle då de skolor som erbjuder elever frukt vid skolans fruktstund få dela på en statlig peng, liksom vårdcentraler och sjukhus idag får ta del av kömiljarden.

Familjens röstUppenbart är att något behöver göras för att uppnå en jämlik skola, där alla barn från skolans sida får samma grundförutsättningar.

Liza-Maria Norlin
Kristdemokraterna Sundsvall

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.